Når man har hatt den samme sommerjobben i over 30 år, er det kanskje ikke så rart at hytteturistene hilser når de møter Ole Johan på gaten. – Jeg kommer jo lett i kontakt med folk, forteller den sympatiske bonden, som sørger for å holde både lokalbefolkning og langveisfarende med kortreist mat fra egen gård året rundt.

Ferie for andre betyr ekstra travle dager på jobb for vår lokale bonde Ole Johan Rislå Tellefsen. Han sørger nemlig for at både lokalbefolkning og tilreisende til Grimstad kan fråtse i kortreiste grønnsaker, norske jordbær og ferske egg hele sommeren fra Grønnsaksbua utenfor Oddensenteret.

Ole Johan Oddensenteret

Ole Johan er et kjent og kjært ansikt for innbyggere og hyttefolket i Grimstad.

– Jeg har gjort det siden jeg var 15 år, først bare som sommerjobb, så jeg tenker aldri på at jeg jobber mens alle andre har fri. Jeg har fritid om vinteren og tar det igjen da. Slik er det i mange sommerbyer – vi må være til stede når kundene er der. Du kan ikke reise på ferie når det er stinn brakke i butikken, ler den sympatiske torghandleren.

Grønnsaker som går i arv

Med en bestefar som stod på torget og en bestemor som drev en liten gård i potetbygda Reddal, var det kanskje ikke så rart at den blide 48-åringen endte opp i samme bransje. For omtrent 30 år siden kjøpte han Gullestad gård sammen med broren Sigurd. I Grønnsaksbua utenfor Oddensenteret selger brødrene et rikt utvalg av ferske grønnsaker og egg direkte fra gården til både fastboende og tilreisende hele året.

– Vi har 200 mål jord, 30 forskjellige kulturer, 30 tonn jordbær og 7500 høns som gir oss cirka 7000 egg hver dag. De selger vi på gårdsutsalget, forteller Ole, og legger til at folk kommer langveis fra for å kjøpe nettopp disse eggene. – Folk kommer helt fra Tvedestrand og Vegårshei for å kjøpe egg. Vi har en kunde fra Stavanger som har hytte her, og som tar med 30-40 brett hjem hver gang. Og kunder som tar med seg egg til Danmark! Er det egentlig lov, forresten? spør Ole, og ler hjertelig.

Broren tar seg av mesteparten av gårdsdriften, mens Ole har ansvaret for Grønnsaksbua. Hver dag gjennom hele året henter og bringer han varer, og pakker opp og ned hele butikken.

– Det tar jo litt tid, forteller Ole. Vanligvis jobber han mellom tolv og tretten timer hver dag. Vi driver året rundt, men holder kanskje stengt ti-femten dager om vinteren. Vi er jo utendørs, så det er ikke så deilig her i stiv kuling. Å møte kunder er noe av det aller triveligste med jobben i Grønnsaksbua.

Oddensenteret grønnsaker sommer

Camille hjelper til om sommeren, og grønnsakene får bein å gå på!

Glad i Grimstad

Med sitt smittende, gode humør er det ikke så rart at han lett kommer i kontakt med folk.

– Vi har hyttefolk som har kommet hit siden jeg stod her på torget første gang, og som er veldig ålreite. Vi hilser når vi møtes på gaten. Noen få er litt stressa i ferien, og det går en kule varmt på parkeringsplassen her av og til når alle skal parkere nærmest mulig døren og bruker fem minutter av ferien sin på å krangle om en parkeringsplass, forteller han med et smil.

Han skjønner godt hvorfor mange ønsker å legge ferien til Grimstad. Selv vet han å bruke det byen har å by på når han kan innvilge seg en velfortjent pause.

– Det beste med sommeren i Grimstad er de få gangene en får lurt seg ut på sjøen og bare kan koble helt av. Eller å ta en tur til Nidelv camping for en god middag, eller en halvtimes pause på kafé med noen kamerater. Jeg har en kamerat som fisker reker, så jeg får noen av ham av og til, og det gjør ikke noe det heller. Vi trenger ikke så mye – vi er ikke så kravstore her på Sørlandet, smiler Ole Johan.