Skrevet av: CECILIE MOESTUE for ICA

Ingen påske uten lam! Å feire påskeaften med lammelår er blitt en tradisjon for mange av oss. Her får du våre beste oppskrifter.

Over hele verden spiser vi lam i påsken. Enten du er på fjellet eller i byen, er det lett å tilberede festmåltidet. Alt du trenger å gjøre er å planlegge litt – og ha god tid. Da blir kjøttet aller best.

Det er mange måter å tilberede lammelåret på. Den vanligste er å steke det i ovnen. Som et alternativ til stekeovn, kan du bruke en en stor jerngryte. Et annet tips er å bruke grillen, og steke ute på terrassen eller i det fri. Friluftselskere foretrekker å steke over bål. Da får kjøttet en unik røyksmak som gir gjestene dine minner for livet. Det er alltid lurt å bruke et steketermometer, slik blir du sikker på at lammet har perfekt temperatur og beholder safitgheten.

Klassisk lammestek med rosmarin, hvitløk og fløtegratinerte poteter

Klassisk lammelår

Det er lite som slår lammekjøtt fylt med hvitløk servert med fløtegratinerte poteter til. En klassiker som mange foretrekker!

Dette trenger du til 6 personer:

1 lammelår ca. à 2,5 kg
2 ts salt
1 ts pepper
4 stilk frisk rosmarin eller 1,5 ts tørket
3 båt hvitløk
1 løk i båter
3 gulrøtter
ca. 1 l vann

Fløtegratinerte poteter:
12 poteter
1 løk
1 ss smør
2 ts salt
½ ts pepper
4 dl matfløte eller kremfløte
1 dl revet hvitost

Saus:
ca. 8 dl stekesjy
4 ss hvetemel utrørt i kaldt vann
1 ss solbærsaft eller rødvin
1 ts soyasaus
½ ts pepper
½ ts salt

Slik gjør du:

Gni lammelåret godt inn med salt og pepper. Del hvitløk i tynne båter, stikk lommer i steken med en kniv og stikk inn hvitløksbåter og rosmarinkvaster.

Legg løk og gulrøtter i smurt langpanne eller ildfast form. Legg i låret og stikk inn steketermometer, pass på at du ikke treffer beinet. Hell på ca. 1 liter vann.

Stek på 125° C i 2-3 timer. Når steketermometeret viser 70° C er steken rosa, når det viser 76° C er den gjennomstekt. La steken hvile minst et kvarter innpakket i folie før den skjæres opp.

Potetene:

Skrell poteter og løk og skjær dem i skiver. Legg potetene og løken i smurt, ildfast form. Ha på salt og pepper og hell fløte over. Sett potetene inn sammen med steken i de siste 45-60 minuttene. Ta ut steken, og skru opp temperaturen til 200 °C, legg på osten og stek potetene videre i ca. 15 minutter, til osten har smeltet og fått gyllen farge.

Sausen:

Kok opp sjyen fra steken. Tilsett jevningen (hvetemel + vann) i en tynn stråle mens du rører godt. La det koke i ca 10 minutter. Smak til med solbærsaft/rødvin, soyasaus, salt og pepper.

Server steken med saus og fløtegratinerte poteter. Kokte grønnsaker smaker også godt ved siden av.

Marinert lammelår på Lofotvis

Lammelår på Lofotvis

Kjøtt som får godgjøre seg i marinade i flere dager – får en fantastisk god smak! Her har vi valgt ut en variant med både øl, rødvin, ingefær og nellik som smakstilsetninger i marinaden. Låret stekes i gryte, og passer derfor ypperlig til deg som ikke har stekeovn.

Dette trenger du til 6 personer:

3 kg lammestek
3 dl rømme

Marinade

5 dl rødvin
2 dl rødvinseddik 7%
5 dl bayer eller vørterøl
1 stor løk i skiver
4 gulrøtter i skiver
4 ts knust einerbær
4 ss hel sort pepper
4 ts timian
3 skiver frisk ingefær
10 nellikspiker
einerkvister

Saus
rømme
3 ss tyttebærsyltetøy
salt og pepper

Slik gjør du:

  1. Bland alle ingrediensene til marinaden.
  2. Bein ut lammelåret og legg det på friske einerkvister i et kar med lokk. Slå marinaden over, legg litt press på kjøttet, f.eks en renvasket stein, slik at kjøttet holder seg nede i marinaden.
  3. Settes kjølig i 4–5 dager. Vend kjøttet en gang per dag.
  4. Legg det ferdigmarinerte kjøttet på rist slik at marinaden renner av.
  5. Surr kjøttet til en eller to faste steker. Brun steken godt i rykende varmt smør i en jerngryte eller stekepanne.
  6. Slå litt av marinaden over kjøttet og tilsett 3 dl rømme. La det hele putre under lokk. Snu steken av og til.
  7. Den er ferdig når kjernetemperaturen er på 70 grader (bruk steketermometer). La steken hvile innpakket i aluminiumsfolie mens du lager ferdig sausen.
  8. Tilsett 3 ss tyttebærsyltetøy og mer rømme. Kok blandingen til passe tykkelse og smak til sausen med salt og pepper.
  9. Serveres med kokte poteter, smørkokt hodekål og gulrøtter, og sausen ved siden av.

Lammelår med appelsin og rosmarin

lammelr-med-appelsin-og-rosmarin-focalcropped

Dette er lammelår på ekte italiensk vis! Her får du en herlig smak av sitrus, rosmarin og hvitløk. Server det gjerne med fennikelsalat, kalamataoliven og brød til.

  1. Gni lammelåret godt inn med appelsinsaft, olje, salt og pepper.
  2. Del hvitløken i tynne båter, stikk lommer i steken med en kniv og stikk inn hvitløksbåter og rosmarinkvaster.
  3. Vask og del sitronen i to og legg i langpannen med snittflaten mot kjøttet. Legg også appelsinbåtene i langpannen sammen med lammesteken.
  4. Stikk inn steketermometer i den mest kjøttfulle delen.
  5. Stek på 125 grader i 2-3 timer. Når steketermometeret viser 60 grader er steken rosa, når det viser 65 grader er den gjennomstekt.
  6. La steken hvile minst et kvarter innpakket i folie før den skjæres opp.

Handleliste, ca. 6 personer

  • 1 stk lammelår
  • 3 ss appelsinjuice
  • 6 ss olivenolje
  • 6 stk hvitløksfedd
  • 1 stk sitron
  • 2 ts salt
  • 1 ts pepper
  • 1 bunt frisk rosmarin

Lykke til og god påske!

Tekst og bilder er hentet fra Ica.no