Mariann på Bergshaven Bakeri og konditoriAlle vet at frukt og bær er sunt og har betydelige helsegevinster. Det kan gi friskere hud, mer energi og til og med lindre enkelte plager. Detter har Bergshaven bakeri og konditori skjønt. De har nå begynt å lage ukens smoothie, et friskt, energigivende og deilig mellommåltid til bare 39 kr. Til sommeren kan vi nok vente oss en hel smoothiemeny, så det er bare å glede seg! Denne uken har Bergshaven blåbærsmoothie med banan, eple og vanilje. NAM! Her kan du lese om mer om gevinstene ved å drikke smoothie.

5 om dagen

Helsemyndighetene anbefaler fem om dagen av frukt, bær, grønnsaker og poteter. Drikker du ett glass smoothie, tilsvarer dette omtrent 2 av de 5 porsjonene om dagen. Bruk gjerne forskjellig frukt og bær så får du i deg flest mulig næringsstoffer.

Fiber. Kroppen vår trenger fiber, og det får vi mye av når vi drikker smoothie. Fiber holder tarmene sunne og opprettholder rett bakteriebalanse. Hvis man i tillegg tilsetter yoghurt, biola, BIO-Q eller melk, blir smoothie også en viktig proteinkilde.

Antioksidanter er med på å fjerne forurensning i kroppen og til å gi oss et bedre immunforsvar.

C-vitamin er en av våre viktigste antioksidanter som bidrar til en effektiv avgiftningsprosess i leveren. C-vitaminer er vannløselig, og lagres ikke i kroppen, derfor hjelper det kroppen til å skille ut medisinrester, miljøgifter og liknende. C-vitaminet er også viktig mot betennelser, virus og bakterier.

Når smaker smoothie best? Smoothie har en konsistens som gjør at den fungerer godt som et flytende måltid. I en smoothie får du vitaminer, mineraler, fiber og proteiner, m.m. En god smoothie kan serveres når som helst: frokost, lunsj, dessert, som mellommåltid, etter trening eller som en enkel dessert.

Når du velger frukt og bær den beste smoothien får du når du velger fullmodene frukt og bær. Da får maksimalt med smak og sødme på smoothien.

Bruk få ingredienser Den beste smoothien får du når du bruker færre ingredienser, gjerne tre. En deilig smoothie kan for eksempel inneholde juice, melk, biola eller youghurt for å få nok fuktighet. Banan brukes ofte i smoothie for å oppnå sødme og tykkere konsistens. Til slutt er det vanlig å bruke en sort bær som for eksempel jordbær.

 

Mer om frukt og bær i smoothie:

Jordbær er rik på C-vitaminer og dermed også antioksidanter. De bør være modne for å gi smoothien sødme, fylde og en fin rødfarge. Skal de benyttes friske bær i blenderen, holder det med å ta bort stilken. Skal du bruke fryste bær bør de kuttes før de fryses, da går mosingen i blenderen lettere.

Blåbær er svært rike på flavanoider som er et antioksidant. Blåbær er blant fem på topp over matvarer med mye antioksidanter. I tillegg sies det at ekstrakter fra blåbær kan forsinke aldringsprosessen og gjøre hjernen klarere.

Meloner bør være modne. En melon har hul lyd når du banker på den og den virker tyngre enn størrelsen tilsier. Den gir smoothien en frisk smak. Del den og fjern kjernene og skallet, og kutt opp i mindre biter

Solbær er det bæret som har mest c-vitaminer. Solbær gir smoothien en frisk litt syrlig smak og en sterk lilla farge.

Bananer er helt modne når den er helt gul og i ferd med å få mørke flekker. Smoothie med banan trenger litt sitron eller lime for at fruktkjøttet ikke skal bli mørkt. Banan gir sødme og fylde til smoothien og er ypperlig hvis man vil ha smoothien tykkere i konsistensen. Har du godt modne bananer til overs, så er det lurt å fryse til en senere smoothieanledning. Ta av skallet og kutt i skiver før den legges i fryseren. Banan inneholder mer karbohydrater enn de fleste andre frukter, og er dermed velegnet for å gi et energitilskudd. Banan er derfor svært ideell å spise før og etter fysisk aktivitet, da kroppen fort tar til seg næringen

Epler er best i smoothie når de er sprø i fruktkjøttet. Fjern kjernehuset og del i biter eller båter. Bruk gjerne en epledeler. Epler inneholder vitaminer, mineraler, eplesyre og fiber som fremmer fordøyelsen og sies å gi bedre hud.

Ananas gir smoothien en frisk og søt smak. Den innholder et enzym som kalles bromealin. Bromealin hjelper kroppen med nedbrytning av tungt fordøyelig mat.

Mango er en god kaliumkilde og er derfor med på å senke blodtrykket. Den er også en god jernkilde.

Oppskrifter

BlåbærsmoothieBlåbærdrøm

2 dl blåbærbiola eller vaniljeyoughurt

½ banan

2 dl frossen blåbær

1 ts honning

Kjør Biola, banan, bær og honning i en food processor eller blender til det er godt blandet. Server straks.

 

 

JordbærsmoothieEnkel jordbærsmoothie

3 dl appelsinjuice

1 banan

1 dl frosne jordbær

Kjør alt i en blender til det er godt blandet. Server straks.

 

 

 

Vitaminsmoothie Avansert Vitaminbombe

1 ½ dl mango i terninger

saften av 1 stk appelsin

1 dl lett kokosmelk

½ ts revet frisk ingefær

friske mynteblader

1 ss flytende honning

2 stk isbiter

Kjør mango, appelsinsaft, isbiter, mynteblader og kokosmelk i en blender.
Smak til med flytende honning og revet frisk ingefær. Server straks.